Ayurvéda

lótusz
Természetes, ősi, hagyományokra és tapasztalatokra épülő 5000 éves tudomány Indiából.

Ayurvéda az ősi Keleti gyógymód🌱

 

Az Indiából származó ősi, több mint ötezer éves tapasztalatokon alapuló tudomány a holisztikus szemléletet veszi alapul. A holisztikus szemlélet a test-lélek-szellem hármasságát foglalja magába, az Ayurvéda ezt egy egységként kezeli, ezek harmóniáját tartja fennt.

 
 
 

Az Ayurvéda szó szerinti fordítása: ” Az élet tudománya”.

 
 

Célja a betegségek megelőzése, gyógyítása a testi-lelki-szellemi egyensúly fenntartásával, különböző gyakorlatok napi rendszerességű elvégzésével, illetve gyógynövények és természetes eszközök alkalmazásával. 

 
 

A hagyományos ayurvédikus terápiák és masszázskezelések nagyban hozzájárulnak a harmónia megteremtéséhez, a mozgás, helyes táplálkozás, mentális gyakorlatok mellett.

 

Hogyan működnek az Ayurvédikus kezelések?

 
 

Az Ayurvéda az öt elem tanára építkezik (éter 🌌, levegő 🌀, tűz 🔥, víz 💧, föld 🤎), ez az öt elem alkotja a világegyetemet.

Ezek az elemek kapcsolatban állnak érzékszerveinkkel, és hatással vannak az egész szervezetünkre, “fenntartják az életet”. Ezek egy egészséges szervezetben egyensúlyban vannak, a harmónia felborulása okozza testi-lelki-mentális állapotunk romlását.

Ebből kiindulva az Ayurvéda az öt ősi elemet működési elvek és energiák alapján három csoportba osztja, így három különböző testtípusba sorolja az embereket /erről itt olvashatsz bővebben/ (Vata🤸‍♀️,Pitta🏋️‍♀️,Kapha🧘‍♀️).

 
 

A különböző típusokhoz pedig más és más preferenciákat társíthatunk mind kezelések és a kezelések alatt használt hatóanyagok, mind az egyéb hétköznapi tevékenységek (étkezés, mozgás stb.) terén.

 

Tehát az Ayurvédikus kezelések célja a kibillent egyensúlyt visszaállítani az adott testtípusnak megfelelő módszerekkel, ezáltal pedig EGÉSZségünk helyreállítása, illetve fenntartása a jövőben is.

 
  
“A test szoros kölcsönhatásban van a
lelkiállapotunkkal. Vegyük azt az egyszerű példát, hogy ha sokat idegeskedünk,
fájni kezd a fejünk, gyomorgörcsünk lesz. Nem lehet elválasztani azt, hogyan
van a lelkünk, és a testünk milyen tüneteket produkál.”
Szentesi Éva
 

Foglalj időpontot!