Bőrápolás és az évszakok

Évszakok és hatásaik a bőrünkre

tavaszi bőrápolás

Tavasz

A tavasz beköszöntének sajnos nem csak pozitív tulajdonságai vannak. Bőrünket kitesszük a hirtelen erősödő UV sugárzásnak és a szeles, hűvös időjárás okozta kellemetlenségeknek.

 Ezek hatására bőrünk víz és vitaminhiányos lehet, úgynevezett tavaszi bőrgyulladás is kísérheti ezt a problémát, ami száraz, kipirosodott, égő, viszkető érzést hagy maga után.Az arra hajlamosaknál pedig pigmentzavarok (szeplősödés) is jelentkezhetnek.

Ilyenkor használjunk bőrtípusunknak megfelelő hidratáló, tápláló krémet, figyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra, hogy belülről is hidratáljuk szervezetünket! Immunrendszerünk erősítéséhez pedig ne feledkezzünk meg a vitaminokról (C, D, B, E,) és a természetes immunerősítőkről (gyömbér, fokhagyma, ginzeng)

nyári bőrápolás

Nyár

Nyáron az UV sugárzás megerősödik, melynek persze megfelelő mennyiségben pozitív hatásai vannak /erről itt olvashatsz bővebben/, azonban magasabb dózisban káros hatásait is tapasztalhatjuk.

 Bőrünkön égési sérülést, pigmentzavart okozhat a túl erős UV sugárzás, illetve a mirígyműködés, a szaruképzés és a szőrnövés is fokozódik ilyenkor és mivel az UV bőrünket kiszárítja, ráncosítja és hamar öregedővé teszi azt.


Megoldás a napozási idő betartása (ez az UV erősségétől és bőrtípusunktól is függ), hidratálás könnyed, gél állagú termékekkel, illetve minél több víz fogyasztása (meleg hatására több vizet veszítünk, fontos ennek pótlása). A fokozott szőrnövekedést pedig különböző módszerekkel orvosolhatjuk (akinek a gyantára érzékeny a bőre, érdemes kipróbálnia a cukorpasztás megoldást
J)

őszi bőrápolás

Ősz

Ebben a szép, színekkel teli évszakban a lehűlés, a szeles időjárás ronthat a szederjességre hajlamos bőr állapotán, a fűtési időszak megkezdtével pedig bőrünk vízhiányos lesz.

Ilyenkor már érdemes táplálóbb, zsírosabb krémeket használni és a kellemetlen idő ellenére is minél többet a szabadban tartózkodni, hogy bőrünk a kinti levegőn felfrissüljön.

Ebben az évszakban ismét érdemes felturbózni immunrendszerünket, illetve a kezdődő szürke hétköznapok ellen (amely kihatással van hangulatunkra) amikor megtehetjük, kényeztető masszázskezeléseket vehetünk igénybe, amelyek visszaállítják harmóniánkat és bőrünket is ápolja. Ne sajnáljuk magunktól ezt a fajta feltöltődést, ugyanis egész szervezetünk kívül, belül meghálálja és mi is jobban fogjuk érezni magunkat ettől.

téli bőrápolás

Tél

A téli hideg, fagyos időben a fűtés miatt szintén nagyon könnyen víz- és zsírhiányossá  válhat bőrünk.

Hosszabb kint tartózkodás, extrém hideg esetén fagyási sérüléseket is szerezhetünk, ám ami meglepő lehet, hogy télen majdnem ugyan olyan könnyű leégni a napon, mint nyáron. Ugyanis a fehér havas tájon könnyen visszaverődik a nap sugara. Ezt főleg síeléskor, téli kirándulások alkalmával tapasztalhatjuk meg.


Tehát ilyenkor is a bőr hidratálása, táplálása a legfontosabb feladat. Érdemes az elhalt hámsejteket arc/test radírral gyakrabban (akár hetente, de ne sűrűbben, különben az ellenkezőjét érhetjük el!) eltávolítani, hogy a hatóanyagok könnyebben felszívódjanak és használjunk zsírosabb, táplálóbb krémet rendszeresen arcunk és testünk bőrének megóvása érdekében.

Tavasz

-.szeles, hűvös idő, hirtelen UV
-vízhiányos, vitaminhiányos, száraz, érzékeny, gyulladt
-hidratálás kívül belül, táplálás vitaminokkal

Ősz

-lehűlés, szeles idő, fűtés
-szederjes, érzékeny, kiszáradt bőr
-táplálóbb krémek rendszeres használata

Nyár

-erős UV, hő
-kiszáradt bőr, esetleg égés
-hidratálás (gél állagú), sok vízfogyasztás, napvédőkrém használata

Tél

-hideg, fagy, fűtés, UV
-víz-, zsírhiányos bőr, fagyási sérülés, égés
-zsírosabb krémek, napvédőkrém téli sportoknál, fűtés mérséklése

Megosztás itt: facebook
Share on Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter